Παρασκευή 16 Μαΐου 2014

Έγγραφο-βόμβα του ΟΔΔΗΧ για το χρέος: Έως το 2030 η Ελλάδα καλείται να καταβάλει 341 δισ. ευρώ!!

Η χώρα οφείλει να καταβάλει 117 δισεκατομμύρια ευρώ σε χρεολύσια και άλλα 164 εκατομμύρια σε τόκους
Αντιμέτωπη με τη θηλιά του χρέους θα είναι για πολλά χρόνια ακόμη η χώρα μας, αν δεν αντιμετωπισθεί το πρόβλημα εγκαίρως: η διαπίστωση αυτή προκύπτει από ένα έγγραφο του ΟΔΔΗΧ (Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους), στο οποίο αποκαλύπτεται ότι, ούτε λίγο ούτε πολύ, η χώρα οφείλει να καταβάλει ως το 2030, 117 δισεκατομμύρια ευρώ σε χρεολύσια και άλλα 164 εκατομμύρια σε τόκους, συνολικά δηλαδή 341 δισεκατομμύρια ευρώ, όσο περίπου δύο σημερινά ΑΕΠ !
Το αποκαλυπτικό έγγραφο, που φέρει την υπογραφή του γενικού διευθυντή του ΟΔΔΗΧ Στέλιου Παπαδόπουλου, έρχεται σε
απάντηση σχετική ερώτησης που είχε καταθέσει η Μαρία Γιαννακάκη, βουλευτής Β' Πειραιά της ΔΗΜΑΡ, αλλά και υποψήφια περιφερειάρχης Αττικής, τον περασμένο Φεβρουάριο.
Η απάντηση του ΟΔΔΗΧ που έχει ημερομηνία 4 Μαρτίου 2014 -αλλά πέρασε μάλλον στα... ψιλά- αποδεικνύει ότι η χώρα θα πληρώνει ως το 2030 το 7,85% του ΑΕΠ της -εφόσον επιβεβαιωθούν οι σχετικές προβλέψεις φυσικά για την ανάπτυξη- στην εξυπηρέτηση των δανείων της (4,22% για χρεολύσια και 3,63% για τόκους κατά μέσο όρο). Περισσότερο δύσκολες χρονιές, η τρέχουσα, λόγω λήξης ομολόγων της ΕΚΤ και εθνικών τραπεζών και αποπληρωμές προς το ΔΝΤ, αλλά και η τριετία 2022 -24, λόγω των υποχρεώσεων προς το EFSF.

Μαρία Γιαννακάκη: Αναγκαία η αναδιάρθρωση του χρέους
Το έγγραφο αποδεικνύει τελικώς ότι στην πραγματικότητα προστίθεται και άλλο χρέος, σχολίαζαν οικονομικοί αναλυτές, με τους οποίους επικοινωνήσαμε. Ενώ η Μαρία Γιαννακάκη δήλωσε για το θέμα στο theTOC.gr.: “Μια ματιά στην κατανομή των δόσεων για το χρέος επιβεβαιώνει την αίσθηση που έχουμε όλοι μας, ότι η αναδιάρθρωση του χρέους αποτελεί μονόδρομο. Οι άστοχες προβλέψεις για την πορεία του ΑΕΠ, η έλλειψη ενός αναπτυξιακού πλάνου, η καθίζηση της ζήτησης, η έλλειψη ρευστότητας όσο και η υιοθέτηση ενός υπερβολικά αισιόδοξου στόχου αναφορικά με τις ιδιωτικοποιήσεις, οδήγησαν το χρηματοδοτικό κενό που παρατηρούμε σήμερα. Η ανάγκη αναδιάρθρωσης τους χρέους, λοιπόν, είναι αδιαμφισβήτητη. Ωστόσο, όποια τελική μορφή και αν λάβει αυτή, θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα και για τα υπέρογκα ποσά των δόσεων που αντιστοιχούν στα έτη 2021 ως και 2024. Η λύση για τη βιωσιμότητα του χρέους θα πρέπει να είναι καθοριστική και όχι μυωπική”.

 Δείτε εδώ το έγγραφο

ΠΗΓΗ: thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου