Σάββατο 31 Μαΐου 2014

Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος: Η επιδημία μόλις ξεκίνησε... σώστε την καρδιά σας

 Πρώτη προτεραιότητα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αποτελεί η μάχη κατά του καπνίσματος, αφού όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, η επιδημία των σχετιζόμενων με το κάπνισμα νοσημάτων μόλις ξεκίνησε. Τα σκήπτρα μεταξύ των χωρών με τους περισσότερους καπνιστές κατέχει η Κίνα, ενώ η Ελλάδα κατατάσσεται 6η στον κόσμο και 1η μεταξύ των χωρών-μελών της ΕΕ.



Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας με κεντρικό σύνθημα «Απελευθερωθείτε από το κάπνισμα!» τιμά τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος, στις 31 Μαΐου 2014, προτείνοντας στις κυβερνήσεις όλων των χωρών να αυξήσουν τους φόρους στα προϊόντα καπνού, ώστε να μειωθούν οι θάνατοι αλλά και η νοσηρότητα που προκαλεί το τσιγάρο.

Τον 20ο αιώνα το κάπνισμα προκάλεσε 100 εκατομμύρια θανάτους, ενώ εάν συνεχιστούν οι σημερινές τάσεις, προβλέπεται ότι τον 21ο αιώνα αυτός ο αριθμός θα ανέλθει στο ένα δισεκατομμύριο. Οι ειδικοί προβλέπουν ότι μέχρι το 2030, οι θάνατοι απότοκοι του καπνίσματος θα αυξηθούν σε πάνω από οκτώ εκατομμύρια ανά έτος, με πάνω από το 80% αυτών των θανάτων να συμβαίνει στις χώρες χαμηλού και μέσου εισοδήματος.

Σήμερα το 60% των ανδρών και το 40% των γυναικών είναι ενεργοί καπνιστές, παρά το γεγονός ότι κάθε χρόνο πεθαίνουν από το τσιγάρο 6 εκατομμύρια άτομα, εκ των οποίων πάνω από 600.000 παθητικοί καπνιστές.

Η Ελλάδα παρά την οικονομική κρίση, εξακολουθεί να είναι πρώτη μεταξύ των χωρών-μελών της ΕΕ με την υψηλότερη κατά κεφαλήν κατανάλωση προϊόντων καπνού. Μάλιστα, τα τελευταία 30 χρόνια ο αριθμος των γυναικών που καπνίζουν παρουσιάζει αύξηση εν αντιθέσει με τους άνδρες.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των υγειονομικών αρχών, η μικρή μείωση που έχει καταγραφεί στην κατανάλωση προϊόντων καπνού την τελευταία πενταετία δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, αφού έχει παρατηρηθεί ραγδαία άνοδος στη διακίνηση παράνομων καπνικών προϊόντων.

Κι ενώ στις προηγμένες χώρες της Δύσης το κάπνισμα έχει εκδιωχθεί από τους δημόσιους χώρους, στην Ελλάδα ο αντικαπνιστικός νόμος ουσιαστικά παραμένει ανεφάρμοστος.

«Οι νόμοι υπήρχαν και, παρά τις πολλές απόπειρες εφαρμογής τους, έμειναν ανενεργοί» παραδέχεται η υφυπουργός Υγείας, Ζέττα Μακρή, με αφορμή την φετινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος και σημειώνει ότι «το περίφημο πολιτικό κόστος κράτησε τα βήματά μας στο 'σημειωτόν'».

Η κ. Μακρή παραδέχεται ότι η αντικαπνιστική νομοθεσία δεν μπορεί από μόνη της να επιφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα εάν δεν εστιάσουμε σε εκπαιδευτικά προγράμματα στα σχολεία. «Ο μεγαλύτερός μας εχθρός είναι ο εθισμός των νέων ανθρώπων στο κάπνισμα», σημειώνει.

Παράλληλα επισημαίνει την ανάγκη δημιουργίας και ενεργοποίησης και νέων ιατρείων διακοπής του καπνίσματος, που να έχουν έναν ρόλο καθαρά προληπτικό και συμβουλευτικό μέσα στα νοσοκομεία του ΕΣΥ. Ενώ υπενθυμίζει και την πρόσφατη δέσμευση του υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, ότι τα φάρμακα για τη διακοπή του καπνίσματος θα ενταχθούν στη Θετική Λίστα των σκευασμάτων που αποζημιώνονται πλήρως από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου