Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014

Λουκέτο στην Υγεία: Ερρίκος Ντυνάν και Ωνάσειο ένα βήμα πριν κλείσουν

Το γενικευμένο "μπάχαλο" διάλυσης όλων σχεδόν των δομών του κράτους, δεν άφησε ανεπηρέαστο ούτε  τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, ούτε και το Ωνάσειο που έχει σχεδόν 25 εκατ. ευρώ  ζημιά τον χρόνο.


 Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός από της ιδρύσεως του μέχρι σήμερα είναι ενταγμένο μέλος στο Δίκτυο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κοινοτήτων Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου. Οφείλει συνεπώς ως μέλος αυτής να τηρεί το καταστατικό και τις Αρχές που διέπουν τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό, ο οποίος είναι το πιο παγκοσμιοποιημένο φιλανθρωπικό και φιλειρηνικό κίνημα σήμερα σε όλη την γη, σεβαστό από όλα τα κράτη και όλες τις θρησκείες.Το νοσοκομείο "Ερρίκος Ντυνάν" υπάγεται σε ιδιότυπο καθεστώς λειτουργίας, δηλαδή ανήκει εξ ολοκλήρου στο ομώνυμο Κοινωφελές Ίδρυμα – ΝΠΙΔ, το οποίο ιδρύθηκε από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυ­ρό.

Πως και γιατί έφθασε, στον διεθνή διασυρμό ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός

Τα τελευταία 28 χρόνια επικεφαλής του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού ήταν ο κ. Μαρτίνης, ένα αμφιλεγόμενο πρόσωπο. Επί των ημερών του κτίστηκε σε οικόπεδο του Ε.Ε.Σ το Νοσοκομείο "Ερρίκος Ντυνάν" με αμφισβητουμενης νομιμότητας διαδικασίες και χωρίς την διασφάλιση των συμφερόντων του Ε.Ε.Σ.Σήμερα το νοσοκομείο αυτό αντιμετωπίζει αξεπέραστα οικονομικά προβλήματα.

Κατά καιρούς υψηλόβαθμα διαπλεκόμενα κυβερνητικά στελέχη τόσο του Ν.Δ όσο και του ΠΑΣΟΚ, παρενέβησαν στο έργο της Δικαιοσύνης για να κουκουλωθούν μια σειρά οικονομικών σκανδάλων που είχαν βγει στο φως της δημοσιότητας και είχε επιληφθεί η Δικαιοσύνη. Μάλιστα το 2002 τόσο το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών όσο και το Συμβούλιο Εφετών με βουλευματα τους είχαν παραπέμψει τον κ. Μαρτίνη και 22 άτομα της Διοίκησης του Ε.Ε.Σ για απιστία κατ’ εξακολούθηση.

Μεταξύ των 22 ατόμων συμπεριλαμβάνονται γνωστά ονόματα της υψηλής Αθηναϊκής κοινωνίας με στενές διασυνδέσεις με πρόσωπα της πολιτικής, των ΜΜΕ και μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Ευνόητο ήταν να ‘’πέσουν’’ στα μαλακά και να παραμένει κυρίαρχος ο κ. Μαρτίνης και η υπ’ αυτόν Διοίκηση στον Ε.Ε.Σ. Και μη ξεχνάμε βέβαια και του παχυλούς μισθούς με τους οποίους αμείβονταν όλοι αυτοί.

Η συμπεριφορά του κ. Γεωργιάδη ως υπουργού δεν τον τιμά. Είναι σε κάθε περίπτωση απαράδεκτη και εθνικά επικίνδυνη, διότι αντί να αποτρέπει τον διεθνή διασυρμό της χώρας, αντίθετα τον επιταχύνει.Ο κ. Γεωργιάδης μήπως, επειδή το Ειρηνοδικείο διέταξε διαχειριστικό έλεγχο του Ε.Ε.Σ, θέλει να "μανουβράρει" με δικούς του ανθρώπους το έργο των ορκωτών ελεγκτών ως προς την έκταση του ελέγχου και τα ελεγχόμενα πρόσωπα, κάτι που ασφαλώς δεν μπορεί να κάνει με την  προσωρινή Διοίκηση και τα άτομα υψηλού κύρους και ήθους που την απαρτίζουν; Το ζήτημα του Ε.Ε.Σ είναι τεράστιο και οι συνέπειες θα είναι ανεξέλεγκτες για το διεθνές κύρος της χώρας, αν δεν επιλυθεί γρήγορα και σωστά! Η προσωρινή Διοίκηση οφείλει να ανοίξει τις πύλες του Ε.Ε.Σ στην Ελληνική κοινωνία. 

Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή το βράδυ της Πέμπτης, ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στην απόφαση του Ειρηνοδικείου με την οποία απορρίπτεται ο διορισμός της διοίκησης του υπουργείου Υγείας στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό (ΕΕΣ), δρομολογώντας ουσιαστικά αρνητικές εξελίξεις τόσο για τον κοινωφελή οργανισμό όσο και το νοσοκομείο ιδιοκτησίας του, το "Ερρίκος Ντυνάν".

Ο υπουργός Υγείας δήλωσε ότι θα την εφεσιβάλει, σχολιάζοντας ότι η κυβέρνηση και για όλο αυτό το διάστημα που θα προκύψει, δεν φέρει απολύτως καμία ευθύνη για το τι μέλλει γενέσθαι στον ΕΕΣ και το νοσοκομείο.

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, από το καλοκαίρι, όταν ενημερώθηκε ότι ξεκίνησε η διαδικασία αποβολής του ΕΕΣ από τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό, η κυβέρνηση ανέλαβε μια πρωτοβουλία διάσωσης του ΕΕΣ και του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν».

Ζητήθηκε να αναλάβει το υπουργείο τη διοίκηση του ΕΕΣ και του νοσοκομείου, για να μπορέσει το κράτος με τη δύναμή του να εγγυηθεί τη συμφωνία: Πρώτον, με τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό και να σταματήσει τη διαδικασία αποπομπής. Δεύτερον, να καλυφθούν τα τεράστια οικονομικά προβλήματα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και να πληρωθούν σε πρώτη φάση οι εργαζόμενοι και οι υπόλοιποι πιστωτές. Με βάση μια προσωρινή απόφαση του Ειρηνοδικείου, πριν από ένα μήνα κατάφερε τελικά η κυβέρνηση να ορίσει προσωρινό διοικητικό συμβούλιο ανέφερε ο υπουργός.

Σε ένα μήνα, υπήρξε σημαντική πρόοδος και επιτεύχθηκε συμφωνία με την Τράπεζα Πειραιώς, η οποία ανέλαβε το δάνειο που είχε το «Ερρίκος Ντυνάν» ως βάρος από την Τράπεζα Κύπρου. Εκταμιεύτηκαν χρήματα για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι του ΕΕΣ και είναι σε εξέλιξη μια διαδικασία διαπραγματεύσεων και με τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό για την αλλαγή του καταστατικού του και άρα την ακύρωση διαδικασίας αποπομπής του ΕΕΣ.

Ωστόσο, με την πρόσφατη απόφασή του, το Ειρηνοδικείο ακύρωσε το ΔΣ που είχε οριστεί με την προηγούμενη του απόφαση και το οποίο είχε συστήσει η κυβέρνηση.

Όρισε νέο από προηγούμενα μέλη του ΕΕΣ και διέταξε το υπουργείο Υγείας να θεωρεί ότι δεν πρέπει το κράτος να έχει το παραμικρό έννομο συμφέρον για τον ΕΕΣ και το «Ερρίκος Ντυνάν».

"Σεβόμενοι την δικαστική απόφαση ως προς την εφαρμογή της, δηλώνουμε ότι διαφωνούμε με αυτήν και θα την εφεσιβάλλουμε αλλά βεβαίως τη σεβόμαστε" δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης, ωστόσο διευκρίνισε ότι "από σήμερα και έως ότου έρθει μια νέα ενδεχομένως δικαστική απόφαση που θα ορίζει διοικητικό συμβούλιο, το οποίο μπορεί να εγγυηθεί τη συμφωνία που θέλει η κυβέρνηση, δηλώνουμε ότι η κυβέρνηση και για όλο αυτό το διάστημα που θα προκύψει, δεν φέρει απολύτως καμία ευθύνη για το τι μέλλει γενέσθαι στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό και το νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν".

SOS και από το Ωνάσειο


Άμεσα κινδυνεύει με «λουκέτο» και το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, καθώς -σύμφωνα με πληροφορίες- τα ελλείμματά του έφτασαν σχεδόν τα 25 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ τα κυκλώματα προμηθειών συνεχίζουν να δρουν σχεδόν ανενόχλητα.

Έπειτα από την παραίτηση του προέδρου του, η προσωρινή διοίκηση ασκείται από το Ίδρυμα Ωνάση, ενώ οι γιατροί υποαμείβονται και τα «φακελάκια» πάνε και έρχονται από τους ασθενείς.

Άλλωστε, το πρόσφατο αμαρτωλό παρελθόν του μαρτυρά αυτή την κατάσταση, αφού υπήρξαν καρδιολόγοι που προμήθευαν οι ίδιοι με στεντ το νοσοκομείο σε υψηλές τιμές -πάνω από 4.000 ευρώ το ένα- κάνοντας υπερβολική χρήση των εν λόγω υλικών.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου