Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2014

Eurostat Βάλτερ Ραντερμάχερ: "Kαθαρές εικασίες το πρωτογενές πλεόνασμα"

«Δεν υπάρχουν ακόμη αξιόπιστοι αριθμοί για το έλλειμμα και το ύψος του χρέους για το 2013» επισημαίνει ο επικεφαλής της Eurostat Βάλτερ Ραντερμάχερ σχετικά με το ελληνικό πρωτογενές πλεόνασμα και τονίζει ότι μέχρι το τέλος Μαρτίου «όλα είναι καθαρές εικασίες».

Αναφέρει μάλιστα ότι η υπηρεσία του «δεν υπολογίζει τους αριθμούς έτσι όπως θα το επιθυμούσε ο Έλληνας πρωθυπουργός Σαμαράς, αλλά όπως το
προβλέπουν οι νόμοι και τα πρότυπα».
Με τίτλο «Ωραίοι λογαριασμοί από την Αθήνα» και υπότιτλο «Ο Γενικός Διευθυντής της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας σχετικοποιεί τη δήλωση της ελληνικής κυβέρνησης ότι η χώρα πέτυχε το 2013 για πρώτη φορά και πάλι ένα πλεόνασμα στον προϋπολογισμό.

«Ανθεκτικοί αριθμοί θα υπάρχουν μόλις στο τέλος Μαρτίου, μέχρι τότε όλα είναι καθαρές εικασίες» αναφέρει σε συνέντευξή του στη Sueddeutsche Zeitung ο επικεφαλής της Eurostat Βάλτερ Ραντερμάχερ, ο οποίος θεωρεί τις δηλώσεις επιτυχίας της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με θετικούς αριθμούς του προϋπολογισμού του 2013 ως υποθετικές.

«Δεν υπάρχουν ακόμη ανθεκτικοί αριθμοί για το έλλειμμα και το ύψος του χρέους για το 2013», εξηγεί ο κ. Ραντερμάχερ, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι τα στοιχεία ακόμη συγκεντρώνονται και αυτή η διαδικασία δεν θα έχει ολοκληρωθεί πριν το τέλος Μαρτίου.

«Μέχρι τότε, όλοι οι άλλοι αριθμοί, οι οποίοι ανακοινώνονται είναι καθαρές εικασίες» προσθέτει.
«Ο επικεφαλής της Eurostat αντικρούει με αυτό έμμεσα τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αντώνη Σαμαρά», εκτιμά η εφημερίδα και προσθέτει ότι «ο συντηρητικός επικεφαλής της κυβέρνησης είχε τελευταία ανακοινώσει στο Ελληνικό Κοινοβούλιο ότι η Ελλάδα πέτυχε το 2013 για πρώτη φορά εδώ και χρόνια ένα πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό άνω του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ».
Ο κ. Ραντερμάχερ ξεκαθάρισε ότι ένας ετήσιος ισολογισμός μπορεί να γίνει μόνο όταν υπάρχουν όλα τα στοιχεία και για τα τέσσερα τρίμηνα και το τέταρτο τρίμηνο είναι ιδιαιτέρως σημαντικό, διότι στο τέλος του χρόνου είναι πληρωτέοι φόροι και άλλες εποχιακές καταβολές.

«Αυτός ο ετήσιος ισολογισμός τώρα δεν είναι ακόμη εφικτός», αναφέρει η εφημερίδα.
«Δεν έχουμε ακόμη στοιχεία για το τέταρτο τρίμηνο του 2013» δηλώνει ο επικεφαλής της Eurostat.




Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ανάρτηση:zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου